27-11-2019

1e Coverontwerp is een feit - promoveren met parasport(fotografie) als middelpunt

In augustus van dit jaar kwam oud studiegenoot van bewegingswetenschappen, en inmiddels Dokter, Kristel Lankhorst met de vraag of ik haar wilde helpen bij het ontwerpen van de cover voor haar proefschriftboekje.
Met de Bosbaan in Amsterdam op de achtergrond volgde een eerste gesprek.

Ik zat vol vragen die ik eigenlijk allemaal tegelijk op haar heb afgevuurd. Tenslotte wilde ik natuurlijk weten wat voor soort foto ze dan wel zocht voor de cover? Wat is het onderwerp van je proefschrift, wat voor foto zoek je, wat is je boodschap etc. etc.?

Uiteindelijk kon ik geen nee zeggen want zowel het onderwerp van het proefschrift als de missie van de onderzoeksgroep zijn nagenoeg gelijk aan mijn missie/visie als parasportfotograaf. Sporten zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Laten zien wat sportbeoefening voor impact kan hebben op iemands leven en deuren kan openen waarvan men dacht dat die gesloten waren.
Er zijn veel ideeen en fotosuggesties naar voren gekomen en ook weer aan de kant gezet. Toen Tokyo 2020 ter sprake kwam was het idee voor het huidige ontwerp geboren. De combinatie van het resultaat van Kristel’s onderzoek, het voorwoord van Esther Vergeer als ambassadeur van de parasport en chef de mission van Tokyo en mijn (para)sportfoto’s maken een spreekwoordelijke cirkel rond.

‘Enabling organized sports participation (regular of disabled) for every child or adolescent with a chronic disease or physical disability in their own living environment’


Het originele idee van 1 foto voor het gehele proefschrift werd al snel aan de kant geschoven en zo worden alle hoofdstukken geillustreerd door een foto van ondergetekende. 

Nu precies een week geleden heeft Kristel haar proefschrift met succes verdedigt in het Academie Gebouw van de Universiteit Utrecht. Ik ben super blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan dit succes en kan niet anders dan Kristel bedanken voor deze opdracht.
Onderdeel zijn van dit creatieve proces wat we met zijn tweeen zijn gestart was super leuk en inspirerend. Ik kan met trots zeggen dat mijn eerste proefschriftcoverontwerp een succes is geworden. 

Op naar de volgende!!!!!

← Terug naar nieuws