03-07-2021

Football for Unity - de kracht van sport duidelijk zichtbaar

Statushouders en vluchtelingen deden 3-4 juni samen met andere Amsterdamse jongeren mee aan het Football For Unity Festival. Een festival met als doel te verbinden. Om ruimte creëren voor sociale integratie van vluchtelingen en statushouders in onze hoofdstad Amsterdam. Didier Herbert, het Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en Urs Kluser, General Secretary UEFA Foundation for Children brachten een bezoek.

Als fotograaf was ik er in Amsterdam Oost bij om alles vast te leggen. Ik geniet er toch elke keer weer van om de kracht van sport - verbinding, eenheid, respect, groei en plezier - vast te leggen. Helemaal om dit samen met partners als de Johan Cruijff Foundation te kunnen doen.

Het festival maakt deel uit van een groter initiatief van de UEFA Foundation for Children, de Europese Unie en Streetfootballworld. In juni en juli zal het Football for Unity Awareness Raising Festival in zeven speelsteden van EURO2020 plaatsvinden, parallel aan het EK. Een evenement met grote sociale impact over heel Europa. “Migratie en asiel aanvragen zijn grote uitdagingen voor Europa. Het Football for Unity project is gebaseerd op gedeelde waarden als menselijkheid en verantwoordelijkheid,” zegt Aleksander Čeferin, UEFA-directeur en voorzitter van de UEFA Foundation for Children. “UEFA EURO 2020 is het ideale platform om te laten zien hoe voetbal sociale inclusie en multiculturalisme vergroot. Voetbal heeft de kracht om mensen te verenigen, en om verschillen te leren zien als kracht.”
In samenwerking met UEFA Foundation for Children, Streetfootballworld en dankzij de steun van het Asiel, Migratie en Integratiefonds van de Europese Unie laat de Cruyff Foundation hiermee de kracht van sport – voetbal – zien.

Deelnemers van het COA speelden met Amsterdamse jongeren en dompelen zich samen onder in het voetbalfestival. Ze spelen een 6 vs 6 toernooi, participeren in verschillende side-events en workshops om nieuwe skills te leren. Zo gaf Los Barrenderos een clinic in straatvoetbal en opende Basic-Fit - trotse partner van de Cruyff Foundation - het festival met een energieke warming-up.

Achtergrondinformatie: Website Cruijff Foundation
Artikel over evenement met foto’s: Amsterdams Dagblad
Artikel over evenement met foto’s: European Football for Development Network (EFDN) 

Artikel Facebook: UEFA Foundation for Children 
Artikel Facebook: AVV Zeeburgia
Artikel Facebook: Streetfootballworld

 

← Terug naar nieuws