16-10-2018

Hockey - snelheid ten top

Dit weekend was ik aanwezig in het Wagener stadion in Amstelveen voor de hockeywedstrijd AHBC (Amsterdam) - HC Tilburg. Het Brabants Dagblad wilde een foto van de bezoekers voor hun sporteditie van maandag. Een leuke uitdaging aangezien nog niet veel hockey gefotografeerd had.

Goede voorbereiding is het halve werk
Hockeyclub Amsterdam, of beter bekend als AH&BC, heeft niet alleen een prachtig sportcomplex met stadion maar ook een erg professioneel opgezette organisatie. Van te voren had ik me gemeld bij de afdeling communicatie, omdat het voor mij de eerste keer hockey fotograferen was in het stadion. Wat mag wel en wat vooral niet?
Al mijn vragen werden netjes beantwoord en mijn naam werd op de lijst van de stadiongastvrouw van de dag gezet. Op de dag zelf werd ik echt hartelijk ontvangen en de weg gewezen. De lijst met spelersnamen kreeg ik kant en klaar aangereikt. Echt super geregeld. Voorbereidingen waren dus optimaal voor mijn opdracht.

Hockey fotograferen draait om de snelheid van schakelen
In de sportfotografie draait het om de snelheid van fotograferen. Want de sport wacht niet op je. 
Hockey is hierin echt een topper. Dat gaat echt hard!  Niet alleen het spel maar vooral de balsnelheid is onvoorstelbaar. Bijna niet bij te houden als je door de lens aan het turen bent om dat perfecte moment te kunnen pakken. 
Dat was dan ook even wennen aan de zijlijn. Vaak was ik net te laat. Maar oefening baart kunst houd ik maar in mijn achterhoofd.
Volgende keer weet ik al wat meer van de stadion- en spelregels en weet ik waar ik me precies ga opstellen als het gaat om de cameraposities ten opzichte van het spel. En ook welke lenzen ik echt wil gaan gebruiken voor deze sport. Wedstrijd was vooral eenrichtingsverkeer - vooral van de camera af
Ik was gekomen voor een foto van HC Tilburg, maar de wedstrijd werd vooral gespeeld door Amsterdam. De thuisploeg was veel sterker en domineerde de wedstrijd met een veel groter percentage balbezit en uiteindelijk ook qua doelpunten (7-1).
Tilburg kwam niet veel in de cirkel van de Amsterdammers en daarom speelde hun spel zich vooral op het middenveld af. Het spel speelde zich dus vooral van mij af of op afstand. Gelukkig kon ik toch de acties vlakbij wel pakken zodat zeker een mooie serie heb kunnen maken voor Orange Pictures en daarmee het Brabants Dagblad.
Uiteindelijk werd het leed van Tilburg nog enigszins verzacht door dat ene doelpunt ver in de tweede helft.
Het ging voor mij net te snel en veel spelers stonden met hun rug naar me toe waardoor ik net niet het juiste moment van actie kon vastleggen. Helaas…

Foto’s (Orange Pictures database)


← Terug naar nieuws