19-04-2022

Invictus Games The Hague 2020

Na twee corona-jaren is het dan eindelijk zover. Deze week, 18-22april, ben ik drie dagen met mijn camera te vinden in het Zuiderpark in Den Haag waar de vijfde editie van de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen, worden gehouden.

Ik vind het heel bijzonder dat ik hierbij aanwezig kan en mag zijn als fotograaf. Ik probeer deze dagen vooral de beoogde kracht van het SAMEN komen en sporten in beeld te brengen. De focus nu niet zozeer te leggen op het spelletje maar juist datgene te laten zien wat sport de mens kan geven en tot staat laten zijn.

De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen. De Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. In de plannen staat altijd de veiligheid en het welzijn van deelnemers en hun Friends & Family voorop.

De openingseditie van de Spelen werd in september 2014 gehouden in Londen. ZKH de Hertog van Sussex en de beschermheer van de Games Prins Harry van Engeland, en het organiserend comité hoopten dat deze spelen het begin zou zijn van ‘The Invictus story’ en dat ook andere steden in de wereld de uitdaging tot de organisatie aan zouden gaan. Sindsdien zijn de volgende Invictus Games gehouden in Orlando (2016), Toronto (2017) en Sydney (2018).

De vijfde Invictus Games wordt dus van 16-22 april 2022 in Den Haag gehouden met meer dan 500 deelnemers uit 20 landen die deelnemen aan een multi sport evenement met tien adaptieve sporten. 

Tuurlijk, elke deelnemer aan de Invictus Games zal zijn uiterste best doen voor een zo goed mogelijke prestatie. Maar, bij de Invictus Games draait het niet om het winnen van medailles. Bij de Invictus Games draait het om de ervaring, dat is de hoofdprijs.

De Invictus Games gebruikt, als gezegd, de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. Zij zijn gewone mensen, zoals iedereen, die echter bijzondere, vaak nare dingen hebben meegemaakt, en nu weer bijzondere, mooie dingen doen.

In het revalidatie en re-integratietraject van (voormalig) militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt of ernstig ziek zijn geworden tijdens hun inzet is sport een belangrijke ondersteunende factor. Dankzij het sporten worden nieuwe doelen gesteld en worden zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot. Bij de Invictus Games staan die persoonlijke doelen ook voorop, niet de sportprestaties.

De Invictus Games biedt deelnemers de kans een bladzijde om te slaan en een nieuwe pagina te beschrijven.

Oók als je geen kaartje hebt voor de diverse sportonderdelen. Luisteren naar optredens van militaire orkesten, bolderen en abseilen op een klimmuur, boogschieten, BMX’en op een pumptrack, meezingen met Nederlandse rockartiesten, je vergapen aan een F16-straaljager, of meedoen aan sporten voor mensen met een beperking; het kan allemaal!


Verschillende internationale defenisieleden  van de Militaire commissie van de NATO daagden elkaar uit voor een potje rolstoelbasketbal tijdens een clinic van het Fonds Gehandicaptensport. Voor ik het wist werd ik ook gecharterd om de grote groepsfoto te maken voor het stadion nadat de groep geluisterd had naar het persoonlijke verhaal van Nederlands veteraan Edwin de Wolf.

De meeste van mijn foto’s staan op www.orangepictures.nl.

← Terug naar nieuws