17-06-2018

Korfbal: Nederlandse kampioenschappen Bennekom

Dit weekend vielen de beslissingen in het korfbal tijdens de Nationale Korfbaldag in Bennekom. De A-, B- en C-finales vormden een prachtig voorprogramma voor de hoofdfinale Fortuna Delta/Logistiek 1 - PKC/SWKGroep 1.

Passie voor korfbalfotografie overbrengen is het leukste wat er is
Om 12.00u streden Fortuna Delta/Logistiek C1 en Die Haghe C1 om de fel begeerde titel. 
Mijn zusje Marieke (15) speelt bij CKV Rust Roest in Eindhoven en volgt mijn sportfotografiecarriere met belangstelling. Ze had me verteld zelf ook eens een wedstrijd te willen fotograferen. Ik heb haar toen als introducee bij Korfbalfoto.nl aangemeld voor de Nationale Korfbaldag en haar uitgenodigd om vandaag eens in de huid van de sportfotograaf te kruipen.
Omdat ik later op de dag zelf aan de slag moest voor het AD mocht zij de C-finalewedstrijd met mijn camera vastleggen. Op mijn aanwijzingen wist ze de mooiste acties vast te leggen, maar ook na de wedstrijd was ze niet te stoppen.
Ik ben super trots op het resultaat. Een echt korfbalfotograaf in spé. 

Het werd een felle strijd waarbij beide ploegen elkaar aardig in evenwicht hielden.
Uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn en mocht Fortuna de beker in de lucht houden (uitslag 7-6). Marieke was in staat om na de wedstrijd zowel de vreugde als het verdriet van de spelers op de foto te zetten. Mijn collega’s van Korfbalfoto.nl waren onder de indruk van haar prestatie als aspirant fotograaf.

B-finale prooi voor thuisploeg DVO - even gewoon genieten vanaf de tribuneDe B-finalewedstrijd Harkema/Invicta/Frigro B1- DVO B1 heb ik vanaf de tribune bekeken. Na het bewerken van Marieke’s foto’s en de A-finale en de Ereklasse finale, later op de dag,  in het achterhoofd moest ik even een stapje terug doen voor mijn collega’s.
DVO won overtuigend en mocht de beker op hun eigen veld omhoog houden. Zou het thuisvoordeel de ploeg de extra boost gegeven hebben om Harkema/Invicta/Frigro te verslaan? (Uitslag 17-9)

Mijzelf in het vak als fotograaf blijven ontwikkelen
Marco had me gevraagd of ik voor de wedstrijd van de junioren de ploegenfoto’s en tijdens de huldiging de kampioensfoto wilde maken. Een uitdaging op zich, omdat ik nog nooit officiele ploegfoto’s had gemaakt. Maar waarom ook niet.
De Nationale Korfbaldag was ook een dag om als Korfbalfoto.nl fotograaf te leren van je collega’s. Dus heb ik tijdens de C- en B-finale goed opgelet wat de fotograaf van dienst precies deed zodat ik daar ook zelf toe in staat zou zijn. A-juniorenfinale Fortuna Delta/Logistiek A1 tegen Oranje Wit (D) A1.

De juniorenfinale bleek uiteindelijk de meest spannende. Fortuna Delta/Logistiek A1 was beter dan Oranje Wit A1, maar verzuimde de deur echt op slot te gooien in het begin van de tweede helft. Terwijl de doelpuntenmachine aan de kant van de Delftenaren stokte ging juist Oranje Wit op een andere aanvalstactiek over en scoorde aan de lopende band. Na twee verlengingen was het Victor Entken die, na de winnende in de zaalfinale te hebben gemaakt, met zijn laatste actie nu weer de beslissing bracht (uitslag 21-20). 


Opdracht voor het Algemeen Dagblad

Tijdens de wedstrijd moest ik een foto maken van Damien Folkerts (assistent coach Fortuna Delta/Logistiek) voor het Algemeen Dagblad in het kader van een interview over de jeugdopleiding van de Korfbal League vereniging die ook vandaag sterk vertegenwoordigd was. Fortuna/Delta Logistiek 1 grijpt weer mis in felle strijd om de titel
Net na 18.00u was het dan zo ver. DE veldfinale in de Ereklasse seizoen 2017-2018. Van de drie mogelijke titels waren er al twee binnen voor Fortuna Delta/Logistiek. Dat moet het vlaggenschip van Fortuna Delta/Logistiek toch wel inspireren tot een mogelijke titel.
Fortuna Delta/Logistiek had de zaalfinale verloren terwijl PKC/SWKGroep onverwachts voortijdig het strijdtoneel in de zaal had moeten verlaten. Het verloop van de finale liet zien dat de veldtitel toch ook wel belangrijk was voor beide ploegen.
Het ging gelijk op waarbij het innitiatief telkens bij de ploeg uit Delft lag. PKC leek in het begin toch wel zenuwachtig en had tijd nodig om op stoom te komen. Pas bij 13-12, in de tweede helft, was het ijs bij de ploeg uit Papendrecht gebroken.
Beide ploegen waren niet bang voor een fysiek spel waarbij Thomas Reijgersbergen (Fortuna Delta/Logistiek) en Olav van Wijngaarden (PKC/SWKGroep) echt het voortouw in namen. Johannis Schot speelde zijn laatste wedstrijd in de hoofdmacht van PKC en bekroonde zijn afscheid als topscoorder en als aanvoerder van de kampioen van Nederland 2017-2018 (Uitslag 17-20). Hij kreeg een staande ovatie van het talrijke publiek en werd na de wedstrijd door Richard Kunst en Olav van Wijngaarden op de schouders genomen voor een ereronde.

De dag was nog niet voorbij - het echte werk moest nog beginnen
Dat betekende voor mij het einde van een prachtige sportfotodag op het veld. Maar ook het begin van mijn verblijf in de persruimte voor de rest van de avond. Ik moest voor Orange Pictures foto’s opleveren van de A-finale en de ereklassefinale. En niet te vergeten de foto van Damien Folkerts voor het AD.

Fotoseries: 
Finale C-aspiranten Fortuna Delta/Logistiek C1 - Die Haghe C1 (Fotograaf Marieke)
Finale A-junioren Fortuna Delta/Logistiek A1 - Oranje Wit (D) A1
Finale Senioren Ereklasse Fortuna Delta/Logistiek 1 - PKC/SWKGroep 1
 

← Terug naar nieuws