08-07-2019

Rolstoelbasketbal Titel voor de Oranje Leeuwinnen - EK 2019 in eigen land -

Jeetje wat een week. Een week waar ik lang naar had uitgekeken, maar waarvan ik stiekem wel een beetje blij ben dat die voorbij is…
Ik ben letterlijk gesloopt. Maar het was het allemaal waard. ‘Werkgever’ Spanje wordt 4e en verovert een ticket voor Tokio 2020 en ons eigen Team NL prolongeert haar Eurpese titel. 

IQ Photo&Art gaat internationaal  
Voor het eerst in de geschiedenis zou een Spaans dames rolstoelbasketbalteam zich kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. In 1992 was men er wel bij maar dat kwam omdat de Olympische Spelen in Barcelona plaatsvonden en het thuisland automatisch geplaatst was. 

De dames zouden op dit EK dus geschiedenis kunnen schrijven door het ticket voor Tokio 2020 op eigen kracht te veroveren.
Het enige wat ze moesten doen was 4e worden.  De topteams van Duitsland, Nederland en Engeland zouden misschien nog iets te hoog gegrepen zijn op dit moment maar Frankrijk en Turkije waren verslaanbaar. 
De Spaanse bond had me een paar weken voor de start van het toernooi benaderd om haar team te fotograferen. Ik was erg blij met dit verzoek omdat ik op deze manier ook mijn verblijf in Rotterdam kon bekostigen. En daarbij nog meer van het toernooi kon fotograferen.
Ik moest mijn werkwijze wel aanpassen want ik moest in, maar het liefst voor, de rust al foto’s aanleveren en eigenlijk ook voor het eindsignaal de rest uploaden. Mijn foto’s werden veelvuldig gedeeld op Twitter, Facebook (1 artikel meer dan 98x), Instagram en de site van de Spaanse sportfederatie. Grappig om je naam te zien staan boven een stuk tekst wat je zelf niet lezen kan. Maar ja, betere internationale reclame kun je niet hebben, toch?

Onze Nederlandse leeuwinnen prolongeren hun Europese titel en gaan naar Tokio
Van te voren werd het thuisland al als the-one-to-beat gezien, Nederland is tenslotte wereldkampioen. Met in het achterhoofd dat ze voor eigen publiek speelden en iedereen zou komen kijken, was er volop spanning in het Nederlandse kamp. 
En niet alleen bij de ploeg. Ook bij de organisatie en bij mij natuurlijk. Ook al was ik voor de Spaanse ploeg aan het werk. Bij Nederland - Spanje juichtte ik diep van binnen toch voor elk oranje doelpunt. Want elk doelpunt bracht de ploeg dichterbij de finale…
Ik wordt vaak gecomplimenteerd met mijn foto’s maar daarvoor moet ik de sporters toch echt de credits geven. Zij leveren de mooie beelden.  Ja, ik moet natuurlijk op het juiste moment op de juiste plek staan, scherpstellen en ‘af’drukken en dan is het werkelijk genieten wanneer de emotie er van af spat. 

Nederland had zich nog niet geplaatst voor het finaleweekend of er kwamen 2 verzoeken via Orange Pictures binnen van lokale kranten voor wat betreft ceremoniefoto’s met de beker. Tja, men verwachtte dus dat de dames het maar even zouden doen. Gelukkig wilden de speelsters me hierbij wel helpen en is het gelukt de gevraagde foto’s te leveren.
Het geslaagde toernooi voor de Nederlandse equipe werd feestelijk afgesloten met een gouden plak en een felicitatie van Z.K.H. Prinses Margriet.  

Weer thuis…
Het is inmiddels the-day-after het toernooi, alle foto’s zijn gemaakt, bewerkt, geleverd en gespot online. Ik kijk met een goed gevoel terug op een geslaagde week. Bedankt Marc de Hond voor het complimenten in je terugblik!
Zowel de Spaanse bond als mijn indirecte opdrachtgevers zijn tevreden met mijn werk. Mijn lichaam heeft zich goed gehouden, afgezien van wat heupklachten ging het heerlijk.
Het was een week van weerzien, lachen en bijkletsen. Eigenlijk nog niets eens tijd genoeg voor dat laatste gehad, want iedereen moest tenslotte ‘werken’. 

Tot het volgende toernooi!

Mijn foto’s in de media: 
1. Spaanse krant Marca - Het dames rolstoelbasketbalteam 28 jaar later terug naar de spelen
2. Noord Hollands Dagblad - Ticket naar Paralympics Tokio is al binnen voor rolstoelbasketbalteam Oranje met Helderse inbreng
3. NOS - Rolstoelbasketbalster prolongeren Europese Titel
4. De Stentor - EK-titel in eigen land krijgt bij rolstoelbasketbalsters Jitske en Xena een speciaal plek
5. Nederlandse Basketbal Bond - Inge Huitzing onderscheiden als Lid van Verdienste
6. Nederlandse Basketbal Bond - Van der Linden geëerd voor meer dan duizend interlands
7. Noord Hollands Dagblad - Wereld Topper met grote cijfers

Fotoalbums Orange Pictures (per wedstrijd):
Foto’s Ronde 1 - Spanje v Nederland
Foto’s Ronde 2 - Nederland v Turkije
Foto’s Ronde 3 - Engeland v Nederland
Foto’s Ronde 4 - Nederland v Duitsland
Foto’s Ronde 5 - Frankrijk v Nederland
Foto’s Halve finale Nederland v Spanje
Foto’s Finale - Nederland v Engeland

← Terug naar nieuws