20-11-2021

Stichting BEN ontvangt Saoedische rolstoelbasketballers

Deze zomer stuurde stichting Basketball Experience Nederland (BEN) twee trainers naar Riyardh voor een trainingskamp ter plaatse. In november mocht een selectie van deze sporters naar Nederland voor rolstoelbasketbal en naar Spanje voor atletiek. De groep van 43 sporters en 12 staf leden verbleef op Papendal en in Amsterdam.

Het project is Fakher (trots) genoemd en is op gebied van rolstoelbasketbal een samenwerking tussen DNA Middle East, Paralympisch Comité Saudi Arabia en Stichting Basketball Experience NL. De sporters speelden op het  weekend van 20/21 november tegen lokale clubs uit Utrecht, Hengelo, Ermelo, Den Haag en Amsterdam in Sporthallen Zuid en de Apollohal te Amsterdam.

Het Fakher programma is een programma van het Saoedisch Paralympisch Comité, wat als doel heeft mensen met een beperking in beweging te brengen en deel te laten nemen aan competities voor aangepast sporten en mensen met een beperking trots te maken. Fakher is letterlijk vertaald dan ook ‘trots’. Het beoogde aantal deelnemers in dit programma is maar liefst 360 personen!
In dit vooruitstrevende programma worden expert coaches vanuit het buitenland ingevlogen om kennis en handvatten te leveren om door te bouwen naar een structureler aanbod van aangepast sporten in Saoedi Arabië. Dit wil het Saudisch Paralympisch Comité doen op vier focus-sporten: rolstoelbasketbal, atletiek, schieten en gewichtheffen.

Het programma draagt ook bij aan de positie van vrouwen in de sport, door het aanstellen van een vrouwelijke trainster voor atletiek in de persoon van Mies Kuipers zetten de ontwikkelaars van het Fakher programma een goede stap. In de komende edities van het programma is het mogelijk dat ook vrouwelijke deelnemers zullen worden geworven als deelnemer. 

Stichting BEN leverde 6 potentiële coaches, waarvan er door het Fakher management 2 geselecteerd werden op basis van beschikbaarheid en/of geschiktheid voor de doelgroep. Voor schieten en gewichtheffen is er gekozen voor coaches uit andere landen. Dat betekent in de praktijk dat John Licht voor rolstoelbasketbal en Mies Kuipers voor atletiek de maand augustus in Riyadh waren, waar zij potentiële sporters met een beperking enthousiast hebben gemaakt voor hun sport. 

Het Saudisch Paralympisch Comité wil in de nabije toekomst ook sporters uit het Fakher programma naar internationale trainingskampen sturen, mogelijk dat de huidige sporters in de toekomst ook Nederland zullen bezoeken.

Ik was als fotograaf aanwezig bij het toernooi in de Apollohal. De kracht van sport laat zich nogmaals gelden: iedereen is gelijk, iedereen kan meedoen. Wie weet kom ik de deelnemers nog eens tegen op een groot toernooi.

Bron tekst: website Basketball Experience Nederland

← Terug naar nieuws