15-09-2018

Vondelgames 2018 een succes

Dit weekend organiseerde Reade, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, de jaarlijkse Vondelgames in het Vondelpark. Een prachtig evenement dat dit jaar werd opgeluisterd met de strijd om de Nederlands Kampioenschappen para-cycling voor zowel tandems en cyclists als handbikers.

Vorig jaar stond ik bij de Amstelveense weg-ingang om kennis te maken met deze tak van sport en schoot vooral voor mijn eigen ervaring plaatjes van het hele gebeuren. Begin dit jaar heb ik contact gezocht met Sietske de Weers, de drijvende kracht achter het evenement. Zij was te spreken over mijn foto’s van de vorige editie en durfde het aan mij in dienst te nemen voor de dag. Ik had Kees Kuijt, collega van Orange Pictures, bereid gevonden me te helpen bij deze klus.

Interclub van ASC Olympia

Al vroeg meldden de Amsterdamse wielerjeugd in de Interclub van ASC Olympia, van klein tot groot, zich voor de start van hun races. De jongens en meiden deden het geweldig op het parcours. Het fanatisme en het plezier straalde van de gezichten af. 

Pulse Racing

Daarna was het de beurt aan een aantal revalidanten van Reade. Bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een dwarslaesie hebt kun je je benen niet meer bewegen. Door middel van elektrostimulatie kan dat weer!
PULSE Racing is een nieuw project van studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) met als doel om mensen met een dwarslaesie weer te laten fietsen. Het PULSE Racing team bereidt zich voor op de Cybathlon in Zürich (2020) en doet in september 2018 mee aan een fietswedstrijd in Lyon. Super leuk mijn toekomstige collega-bewegingwetenschappers bezig te zien! 

Vondel on Wheels

De Vondelgames stelt een ieder in staat deel te nemen aan dit evenement middels het onderdeel Vondel on Wheels. Op deze manier laat de organisatie zien dat sporten voor en met iedereen mogelijk is!
Om 12.00u kwam er een bont gezelschap gezelschap aan de start. De allerkleinsten op loopfietsjes en racerunners, jong en oud op driewielers, rolschaatsen, steps of gewone fietsen. De groep had er duidelijk zin in. Ik heb meerdere collega’s met en zonder kinderen over het parcours zien gaan. Het publiek moedigde iedereen aan waardoor het plezier alleen maar groter werd natuurlijk. Bij de finish kreeg iedereen medaille en ging met een tevreden gevoel weer naar huis.

NK para-cycling Tandems en Cyclists

De Nederlandse top stond aan de start voor het NK para-cycling voor tandems en cyclists. Een grap en grol voor de start maar het werd nu wel een serieuze strijd om de titel. Daar lieten de sporters zich stuk voor stuk geen twijfel over bestaan. Wat gingen zij hard, ongelooflijk. Met zo’n 50 km p/u reden de paralympische topsporters 75 tot wel 90 minuten over het parcours! 

NK para-cycling Handbikers

Als laatste waren de handbikers aan de beurt. Ook dat beloofde een mooie strijd te worden.
Jetze Plat veroverde ondertussen de triathlontitel in Sydney schitterde dus als afwezige. Maar daar merkte het toegestroomde publiek niets van. Het ging hard en strijd was in ieder geval een stuk spannender dan vorig jaar. Toen reed iedereen voor zichzelf terwijl de KNWU nu alle disciplines samen had genomen en iedereen dus streed om dezelfde titel: de liggers en de kniezitters. Met als gevolg dat het tot het einde niet duidelijk was wie er met de winst vandoor zou gaan.
Bij de heren liet Mitch Valize zowel Johan Reekers als wereldkampioen achter zich aan de meet. Een verrassing omdat Mitch nog niet zo lang met de sport bezig is. Daar gaan we nog meer van horen in de toekomst. 

Foto’s (Kees en Ilse) - Vondelgames

 

← Terug naar nieuws