21-08-2021

Tokio 2020 - Paralympische Spelen

Na twee jaar van intensieve voorbereiding met vele ups en downs was het in augustus dan eindelijk zover. Ik reisde af naar Japan voor mijn eerste paralympische spelen als fotografe. Een droom die uitkwam, een belevenis om nooit meer te vergeten. Maar poehe, wat was dat hard werken!

Reade besteedde aandacht aan mijn avontuur. Lees hieronder de voorbeschouwing.
​​​​​​——————————————

Alle media besteedden volop aandacht aan de afgelopen Olympische Spelen en de indrukwekkende prestaties van de atleten. Heel Nederland is trots op “haar topsporters”! Op voorhand weten wij al dat de prestaties op de Paralympische Spelen minstens zo indrukwekkend zullen zijn. We hopen natuurlijk op net zoveel media aandacht en besteden er zelf ook zeker aandacht aan. Sterker nog, vanuit Reade brengt onze eigen collega Ilse Schaffers de Paralympische Spelen in beeld. Ter plekke vanuit Tokio!

Parasporten fotograferen is een grote passie van Ilse en ze kan niet wachten tot eind augustus.

“Het is een droom die uitkomt!”

De interesse in sport en bewegen zat er al vroeg in. Ilse is opgegroeid in Eindhoven waar ze van kleins af aan in het zwembad te vinden was en daarnaast fanatiek korfbalde. Ze ging naar de Fontys voor de studie MBRT (oa radiologie, CT, MRI) waarna zij naar Amsterdam trok om aan de VU de Master bewegingswetenschappen te volgen.

Ilse: “In 2012 begon mijn fotografie avontuur met een Elfsteden-autotocht waarbij elk slootje en elk bruggetje moest worden vastgelegd. In elke stad volgde ik precies de route en wanneer nodig keerde ik de auto en reed terug om zo de 200km te volbrengen. Ik had mijn tweede passie gevonden en niet snel daarna startte ik met een basiscursus fotografie. Inmiddels heb ik mijn eigen fotografiebedrijf IQ Photo&Art, maar als je me acht jaar gelden had verteld waar ik nu zou staan…”

Bewegingen tijdens het sporten en het vastleggen hiervan is waar beide passies samenkomen. Panningshots, het onderwerp op volle snelheid scherp in beeld brengen waarbij de omgeving de snelheid toont, zijn Ilse’s favoriet.

In 2016 begon haar reis door de aangepaste sportwereld in de sporthal op de Overtoom bij collega Reda Haouam en zijn rolstoelrugbyteam De Terminators. Ook fotografeerde ze paracycling tijdens de Vondelgames, para-ijshockey, zitvolleybal, goalball, boccia én speelde ze zelf een jaar lang rolstoelbasketbal samen met paralympiër Lindsay Frelink.

“Ik ben er vol ingedoken. Om te weten hoe het is om bijvoorbeeld rolstoelbasketbal te spelen, moet je het zelf doen. Het heeft me geholpen de sporten in beeld te brengen zoals ik dat wil. De kijker ziet de sporter, de persoon, en niet de handicap.”

De stap naar Tokio
Na EK’s en WK’s rolstoelbasketbal, zitvolleybal en paracycling in eigen land en net over de grens, is Tokio een geweldige stap voor Ilse. Fotograferen op zo’n prachtig podium was voor haar twee jaar geleden nog een droom.

“Samen met Parawatcher Robin Wubben ben ik dit hele avontuur begonnen. Robin is parasportjournalist en vertelt al jaren het paralympische verhaal aan o.a. media en sportorganisaties. Wij gaan nu samen naar de Paralympische Spelen voor de sporters. De prestaties die sporters daar leveren zijn van hoog niveau, momenten die je maar één keer kunt vastleggen. Blijvende herinneringen voor mensen die de aandacht moeten krijgen die ze verdienen.”

Ilse ervaart telkens weer de kracht van sport door juist de sport te gebruiken als middel om iemands passie, plezier en vastberadenheid met de camera vast te leggen. En die ervaring gunt ze iedereen.

Wat wil je met jouw foto’s vertellen?
“Ik wil in Tokio de paralympische sporters zo in beeld brengen dat ik mensen die nu revalideren kan inspireren. Ik wil de mogelijkheden laten zien wanneer je vecht waar je in gelooft. Kijk niet naar wat gebeurd is, maar focus op de toekomst en wat wel kan. Ja, je zult flink wat uitdagingen op je weg vinden, maar als je echt wilt dan zie je hoe sterk je wel niet bent en hoe ver je kunt komen!”

Welke sportonderdelen ga je fotograferen?
“Op de zwemonderdelen zijn een groot aantal Nederlandse kanshebbers voor de medailles dus ik zal veel tijd doorbrengen in het zwembad. En bij atletiek. Daarnaast hoop ik ook boccia, para-dressuur, tafel- en rolstoeltennis, badminton en natuurlijk het rolstoelbasketbal damesteam te fotograferen. In verband met die strenge regels ben ik afhankelijk van de Tokio organisatie bij welke onderdelen ik daadwerkelijk aanwezig mag zijn.”

Tokio zal Ilse’s eerste spelen zijn. Op zich al iets om naar uit te kijken, maar helemaal nu met alles wat er omtrent corona speelt. Zo’n groot toernooi met verschillende sporten tegelijkertijd is heel anders dan een ‘gewoon’ WK of EK waar het maar om 1 soort sport gaat.

Waar kijk je het meest naar uit?
“Op dit moment kan niemand mij vertellen hoe het zal zijn tijdens de spelen in Tokio, omdat corona ook bij de mensen met Paralympische Spelen ervaring veel vragen oproept. #ikweethetnogniet komt heel vaak voorbij.**Ik kijk het meeste uit naar het getuige mogen zijn van de sportprestaties van de atleten en de beleving van zo’n groots evenement zelf. Ik vind het een hele eer dat ik in Tokio mag zijn. Dit is niet alleen uniek, maar ook heel gaaf. Een herinnering voor het leven.”

Wat ga je nog meer doen in Tokio?
“Na de eerste 14 quarantainedagen is het vooral met de speciale Tokiobus heen en weer pendelen tussen hotel en de sportvenues. Door corona zijn er zware restricties dus waarschijnlijk mag ik naast het fotograferen amper mijn hotelkamer uit. Ik blijf 17 dagen dus hopelijk past een bezoek aan de wereldberoemde Shibuya Crossing toch nog tot de mogelijkheden. Maar deze reis gaat natuurlijk om de inspirerende atleten en die in beeld brengen!”

← Terug naar nieuws