06-08-2022

Wereldtop Boccia in Veldhoven

Met 90 atleten uit 24 landen en twee gouden medailles voor Nederland was het eerste officiële internationale boccia toernooi ooit in Nederland een groot succes. En ik was erbij als toernooifotograaf voor Team TOC om alles vast te leggen.

In het NH Eindhoven Conference Centre Koningshof in Veldhoven, werd begin augustus 2022 gestreden om felbegeerde medailles en te verdienen kwalificatiepunten voor de Paralympische Spelen in Parijs (2024). 
De Veldhoven 2022 World Boccia Challenger bestond uit een individueel toernooi en aansluitend daarop een teamtoernooi in de verschillende classificatieklassen van boccia.

Bernd Meints (BC2), Marco Dekker (BC2), Chantal van Engelen (BC2), Judith Bulthuis (BC2), Daniel Perez (BC1) en Bart van der Veen (BC1) kwamen voor Nederland individueel in actie.
Alle Nederlanders behaalden de kwartfinales in hun eigen klasse, waarna Bernd, Chantal en Daniël door wisten te stomen naar de halve finales. Voor Bernd en Chantal was de kleine finale het eindstation, zij werden uiteindelijk beiden vierde in hun klasse. Wereldtopper Daniël Perez wist zich overtuigend voor de finale te plaatsen, daarin was hij veel te sterk voor zijn Griekse tegenstander Soulanis.

Voor Nederland vormden Chantal van Engelen, Bernd Meints en Daniël Perez een team in de gecombineerde BC1/BC2 klasse. De poulefase werd door Nederland na verlies tegen Tsjechië en winst tegen Maleisië met de nodige moeite overleefd. De halve finale tegen Frankrijk en de prachtige finale tegen Slowakije werd vervolgens met veel overtuiging gewonnen door de Nederlanders, wat resulteerde in de gouden plak.  

Watch and learn
Wat een simpel spelletje lijkt in de ogen van een buitenstaander blijkt veel gecompliceerder in elkaar te zitten. Eigenlijk te moeilijk om hier in het kort uit te leggen. Wil je meer weten over deze sport kijk dan dit filmpje (Engels).

Aftermovie VWBC 2022

← Terug naar nieuws